Tündérekről és lovakról mindenkinek

Itt mindent megtalálsz ami lovakkal és tündérekkel kapcsolatos!Ha bármi hibát észlelsz ezen az e-mail címen érsz el:csanyiviki@freemail.hu

Díjugratás

http://fogathajtas.uw.hu/2007/budapesthorseshow/hugyeczmariannsalzburg.jpg

A látványos, verhető akadályokkal megépített pályán lebonyolított díjugratás alapelvei a tereplovaglásra (illetve vadász-lovaglásra) vezethetők vissza. A XIX. században Nyugat-Európa előkelő köreiben a lóháton kutyafalkával űzött vadászat igen nagy népszerűségnek örvendett. A vadászatok alkalmával sokszor kellett természetes akadályokat átugratni, így egyre fontosabb lett, hogy a lovak és a lovasok baleset nélkül tudják az akadályokat leküzdeni. A lovak képességeinek elbírálásának és a lovasok megfelelő kiképzésének igénye hozta létre ezt a sportot. Az ugrás jellegzetes stílusa azonban csak a XIX. és XX. századok fordulóján alakult ki.
Az első magasugró és távolugró lovas versenyt 1864-ben rendezték Írországban, Dublinban, kifejezetten vadászlovak kipróbálása céljából, az első igazi díjugrató verseny 1866-ban volt Franciaországban. A XIX. századi verseny sok mindenben különbözött a maitól. A díjugratás az olimpiákon is szereplő sport. Ebben egyenként versenyeznek a lovasok, a pályán egyszerre csak egy lovas lovagol, vagyis a versenyszabályok előírásainak megfelelően felállított akadályokat ugratja. A megmérettetés pontozással történik, akadályok leve- réséért, ellenszegülésért, lóról való leesésért, kitörésért hibapontokat kap a lovas, amely beleszámít a teljesítményébe.
A versenyeket egy bírói testület felügyeli. A dijugratóversenyek általában összevetésseI zárulnak, amikor akár az eredeti, akár egy megváltoztatott pályavonalon kevesebb ugrást kell minél kevesebb hibával és minél rövidebb
idő alatt megtenni a lovasoknak.

Díjlovaglás

A díjlovaglás a lovassport igen magas követelményű válfaja. Itt a ló idomítottsága és engedelmessége a fő szempont. Egyéni sport, a pályán egyszerre csak egy sportoló hajtja végre a verseny kategóriájának megfelelő szabályok szerint, előirt feladatokat. A pálya négyszög, amelynek egyes pontjain az ábécé betűi vannak elhelyezve, amely jelzés arra szolgál, hogy a versenyfeladatok kiinduló- illetve végpontjai legyenek. A versenyt bírói testület vezeti, felügyeli és pontozza. Hibapontok nincsenek, a programban előirt feladatok végrehajtását 1-től 10-ig növekvő pontokkal értékelik. A pontok összesítése után alakul ki a  végleges pontszám és a versenyzők sorrendje. A díjlovagló versenyeken kötelező a díjlovagló számoknak megfelelő felszerelés és ruházat valamint lovas lóval való magatartása és bánásmódja.

Military 

A military igen összetett sport, jelentős tapasztalatot és tudást igényel. A military háromnapos verseny, összetett követelményű sportág. Előlovaglásból,díjlovagló gyakorlatok sorozatából áll, a verseny kategóriájától függően alacsonyabb vagy magasabb szinten.
Tulajdonképpen a ló idomítottságának vizsgája, amely egy 20 x 60-as díjlovagló négyszögben történik. Az eredményességet pontozással méri a versenybíróság. A verseny második napján tereplovaglás a program. A terepszakasz hossza 15-30 km-es lehet, ahol nemzetközi szabályok szerint előírt kötelező minimális iram van. A terepversenynek négy szakasza van: A, B, C, D. Az A és a C szakasz ügető szakasz. A B szakasz akadályverseny. Ennek a hossza általában 2 km-től 4 km-ig terjedhet. Az akadályokat oly módon kell elhelyezni, hogy legyen benne dönthető és rögzített ugrás. A dönthető ugrások nem lehetnek 1, 30 m-1, 40 m-nél magasabbak, a rögzítettek pedig maximum 80-90 cm magasak. A terepverseny utolsó, D szakasza a terep-akadályverseny, a cross. Ennek hossza 5000-tól 9000 méter lehet. Itt az akadályokat általában 4 kilométerenként állítják fel, magasságuk 110-120 cm. Az összetett verseny harmadik napján kerül sor a parcours-ra, amely egy kisebb követelményű díjugrató verseny, 10-14 120-130 cm-es ugrással, a pálya hossza 500-800 m lehet. Ezen a napon a ló ugróképességből, idomítottságból, lovagolhatóságból „vizsgázik”.

Távlovaglás

http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/nlmfo/2003/05/image/horse_12_2K.jpg

A távlovaglás különösen Ausztráliában és az Egyesült Államokban népszerű. Az USA- ban több mint 500 távlovaglást rendeznek évente, amelyek közül a Tevis Cup és a Green Mountain Ride a legismertebbek. Ausztráliában hasonló nevezetességnek számít a Quilty Cup, míg az Angliában a 121 km-es Golden Horse Shoe Ride versenyt rendezik meg az Exmoor Nemzeti Park területén. Alapkövetelmény a ló és a lovas jó erőnléte, amit a távlovaglás során rendszeresen végzett állatorvosi vizsgálattal ellenőriznek.

Lovastorna

http://www.lovasok.hu/images/lovastorna/lovastorna%20Kaposvar.jpg


A lovastorna vagy voltizsálás a ló hátán végrehajtott tornagyakorlatokat és a gyakorlatokhoz tartozó fel- és leugrásokat jelenti. A voltizsálás nagy múltra tekint vissza. Kezdetben katonák ügyességének, erőnlétének a fokozására szolgált. Napóleon például kifejezetten kis növésű gyalogos katonákból külön csapatokat képzett ki, melyek vezérszóra felugrottak a huszárok mögé a ló hátára, így sokkal gyorsabban juthattak oda, ahol erősítésre volt szükség.

Ma már nagyobb népszerűségnek örvend, mint gyermek és ifjúsági lovassport. A gyakorlatokat háromütemű középgyors vágtában haladó ló hátán, egyesével vagy csoportosan mutatják be. A felkészítés folyamán a voltizsálók valamennyi jármódban megtanulják a gyakorlatokat.

Versenyeken a ló csak vágtában haladhat. A feladatok a ló hátán, fel- és leugrásoknál közvetlenül a ló teste mellett történik. Az ajánlott legalacsonyabb életkor 6 év. A gyereknek ugyanis elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy fel tudjon ugorni a lóra. A voltizsáló csoport 10-14 tagból áll. A fiatalok 16 éves korukig versenyezhetnek csoportosan, 16 év felett csak egyéni gyakorlatokat mutathatnak be. A versenycsapatok 8 főből és egy tartalékból állnak. A gyakorló pálya átmérője legalább 18-20 m legyen, így a körön kívül is elegendő hely van a biztonságos közlekedésre. A nem túl tömött, rugalmas talajú pálya alkalmas erre a feladatra. A voltizsálás alapgyakorlatokból és a versenyeken bemutatásra kerülő kötelező és szabadon választott gyakorlatokból áll. Az alapgyakorlatok: a lóhoz futás, együttfutás a lóval a felugrás előtt, felugrás a lóra, voltizsülés, lecsúszás vagy leugrás a lóról. Ezeknek a gyakorlatoknak a kifogástalan végrehajtása után jönnek a következő gyakorlatok: alpülés, zászló, malom, olló, felállás, leugrás. A verseny során ezeket az elemeket önállóan, egyedül valamennyi versenyzőnek be kell mutatnia. Ezután kerül sor a szabadon választott gyakorlatok bemutatására. 

                                    Fogathajtás

A sportág három versenyszámból áll, díj-, maratón- és akadályhajtásból. Sokáig a világ és európa bajnokságokon még versenyszám volt a bemutatás, ma már csak versenyen kívül, mint egy bemelegítésként, showként rendezik meg a VB hivatalos versenyei előtt.
Valamennyi versenyszám hibapontjainak összessége adja a végső sorrendet. A díjhajtás a mozgásban lévő lovak elengedettségének, hajlékonyságának, az egy-, két vagy négy ló munkájának, a jármódok szabályosságának, a feladatok pontos végrehajtásának, a hajtó szárkezelésének és hajlékonyságának a bírálata. Ezt a faladatot 40 x 100 méteres négyszögben hajtják végre. A négyszög bizonyos pontjai betűkkel vannak jelölve, amelyek az egyes figurák és mozdulatok pontos végrehajtásában adnak segítséget a versenyzőnek és teszik egyértelművé a bírálatot.
A maratonhajtás az összetett hajtóversenyek legnehezebb és egyben leglátványosabb része. A pálya öt szakaszra - "A" (6000 m), "B" (1000 m), "C" (4000 m), "D" (1000 m), "E" (8000 m)- van felosztva. Minden szakasz teljesítésére alapidőt állapítanak meg, amelyet túllépni öt másodpercenként csak 1 hibapontért lehet. Az "A" és a "C" szakaszon még egy minimum időt is előírnak, amelynél, ha korábban érkezik be a versenyző, akkor szintén büntetés jár. Az "E" szakaszon elmozdíthatatlan terepakadályok (fák, víz, gödrök) között az ABC betűivel kijelölt kapukon kell a fogatnak áthaladnia. Minden akadályban töltött másodperc 0, 2 hibapontot jelent, így itt a késedelem vagy fennakadás az egész versenyre kihatással lehet. Pontos indulást, érkezést szakaszbírók mérik, az akadályok leküzdését akadálybírók figyelik, és fotocellás időmérővel mérik.
A verseny utolsó napján a már megismert pályán kerül sor az összetett fogathajtóverseny "C" versenyszámára az akadályhajtásra. Melynek távolsága 600-800 m (20 kapuval nehezített, benne 2-4 összetett elem). Itt a versenykocsik bója párok között kell áthajtani a pályarajz szerinti vonalvezetésnek megfelelően. A bóják tetején labda van, s úgy kell közöttük keresztülhajtani, hogy a labda ne essen le. Az akadályokat dobogó és különféle kombinációk nehezítik. Itt már következtetni lehet a végleges helyezésre, az elején indulnak a szerényebb eredményű versenyzők és utoljára az élen állók. A hibátlan és alapidőn belül hajtók között összevetés dönt.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 7
Heti: 53
Havi: 223
Össz.: 98 658

Látogatottság növelés
Oldal: Lovas sportok
Tündérekről és lovakról mindenkinek - © 2008 - 2018 - lovakrolmindenkinek.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »